Dişin sinirinin farklı sebepler ile hasar alması sonucunda enfekte olması veya canlılığını yitirmesi durumunda dişi kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi sırasında dişin sert dokusunun içerisindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku ve sinir çıkarılır, enfekte alan ve dişin içi temizlenir sonrasında açılan boşluk kök kanal dolgusu ile doldurulur. İşlem lokal anestezi uygulanarak ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. İşlem sonrasında ise hafif ağrı birkaç gün sürebilmektedir. Ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar ağrı kontrolünde yeterli olmaktadır. Kök kanal tedavisi tek seansta bitirilebileceği gibi, birden fazla randevu sonucunda da bitirilebilmektedir. Bu durum enfeksiyonun ve dişin durumuna göre değişmektedir. Yapılan bu tedavi sayesinde dişler çekilmeden ağızda tutulmakta ve uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır.
Kök kanal tedavisi önceden tamamlanmış dişlerde bazen semptomlar geçmemekte veya tekrar kök ucunda enfeksyion gelişmektedir. Bu gibi durumlarda kanal tedavisi yenilenerek, varsa hatalar giderilerek, tekrar kök ucuna ulaşılmasının ardından çözüme ulaşılır. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir, ilaçlanır ve yeniden doldurulur. Eğer bu işlemle de sonuç alınamıyorsa 'kök ucu rezeksiyonu' adı verilen cerrahi müdahale uygulanabilir. Bu işlem sırasında diş köküne ulaşılır; bu bölge ve çevresi cerrahi olarak temizlenir ve kapatılır. Çok köklü dişlerde ise enfekte kökün çıkarılması bir tedavi seçeneği olabilir. Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; o dişin çekimi uygun görülebilir.
Güncelleme Tarihi 01.01.2024
Telif Hakkı © 2024 Fulya Karaoğlan - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.